
Spis treści:
- Ocena ryzyka powstania odleżyn wg Douglasa
- Pierwszy czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa
- Drugi czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa
- Trzeci czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa
- Czwarty czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa
- Piąty czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa
- Szósty czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa
- Interpretacja wyników ryzyka powstania odleżyn wg Douglasa
Ocena ryzyka powstania odleżyn wg Douglasa
W skali Douglasa ocenie podlegają: stan odżywiania, aktywność, czynności zwieraczy, ból, stan skóry oraz stan świadomości.
1 Czynnik ryzyka rozwoju odleżyn wg Douglasa: Stan odżywiania (Hb)
- Dieta pełnowartościowa +4
- Dieta niewłaściwa +3
- Pacjent przyjmuje tylko płyny +2
- Pacjent jest żywiony pozajelitowo lub stężenie Hb jest poniżej 10 g% +1
Hb lub HGB to inaczej hemoglobina, czyli czerwony barwnik krwi.
- Osoba chodzi samodzielnie +4
- Osoba chodzi z trudnością +3
- Osoba porusza się tylko na wózku inwalidzkim +2
- Pacjent stale pozostaje w łóżku +1
- Pełna sprawność zwieraczy +4
- Sporadyczne moczenie się +3
- Nietrzymanie moczu +2
- Całkowite nietrzymanie moczu +1
- Bez bólu +4
- Ślad bólu +3
- Ból pojawia się okresowo +2
- Ból związany z ruchem +1
- Stały ból lub dyskomfort +0
- Skóra bez zmian +4
- Skóra sucha, cienka, zaczerwieniona +3
- Uszkodzenia powierzchowne skóry +2
- Uszkodzenia tkanki głębokiej lub jamy +1
- Pełna świadomość i przytomność +4
- Apatia +3
- Stupor +2
- Pacjent nie chce współpracować +1
- Pacjent pozostaje w śpiączce +0
Apatia to stan psychiczny, który charakteryzuje się ograniczeniem lub zmniejszeniem w odczuwaniu bodźców fizycznych oraz emocji.
Stupor lub inaczej osłupienie jest stanem zaburzonej aktywności ruchowej, w trakcie którego następuje zmniejszona reaktywność na wszelkiego rodzaju bodźce zewnętrzne.