Poradnik medyczny

Skala odleżyn wg Douglasa – interpretacja wyników oraz ocena ryzyka powstania odleżyn wg Douglasa

Ocena Ryzyka Powstania Odleżyn wg Douglasa

Ocena ryzyka powstania odleżyn wg Douglasa obejmuje szereg czynników, takich jak stan odżywiania, aktywność, czynności zwieraczy, ból, stan skóry i stan świadomości pacjenta. Każdemu z tych elementów przypisane są określone punkty, a suma punktów pozwala na ocenę ogólnego ryzyka.

1. Stan Odżywiania (Hb - Hemoglobina):

  • +4: Dieta pełnowartościowa.
  • +3: Dieta niewłaściwa.
  • +2: Pacjent przyjmuje tylko płyny.
  • +1: Pacjent jest żywiony pozajelitowo lub stężenie Hb jest poniżej 10 g%.

2. Aktywność:

  • +4: Osoba chodzi samodzielnie.
  • +3: Osoba chodzi z trudnością.
  • +2: Osoba porusza się tylko na wózku inwalidzkim.
  • +1: Pacjent stale pozostaje w łóżku.

3. Czynności Zwieraczy Odbytu i Cewki Moczowej:

  • +4: Pełna sprawność zwieraczy.
  • +3: Sporadyczne moczenie się.
  • +2: Nietrzymanie moczu.
  • +1: Całkowite nietrzymanie moczu.

4. Ból:

  • +4: Bez bólu.
  • +3: Ślad bólu.
  • +2: Ból pojawia się okresowo.
  • +1: Ból związany z ruchem.
  • +0: Stały ból lub dyskomfort.

5. Stan Skóry:

  • +4: Skóra bez zmian.
  • +3: Skóra sucha, cienka, zaczerwieniona.
  • +2: Uszkodzenia powierzchowne skóry.
  • +1: Uszkodzenia tkanki głębokiej lub jamy.

6. Stan Świadomości Pacjenta:

  • +4: Pełna świadomość i przytomność.
  • +3: Apatia.
  • +2: Stupor.
  • +1: Pacjent nie chce współpracować.
  • +0: Pacjent pozostaje w śpiączce.

Interpretacja Wyników:

  • 14 punktów lub mniej: Ryzyko rozwoju odleżyn.
  • 18 punktów lub mniej: Wartość graniczna ryzyka.

Im wyższy wynik, tym mniejsze ryzyko rozwoju odleżyn. Maksymalna suma punktów to 24. Ważne jest monitorowanie stanu skóry u pacjentów szczególnie narażonych na powstanie odleżyn. W przypadku ryzyka, należy wdrożyć środki profilaktyczne.

Źródło: "Leczenie odleżyn i ran przewlekłych" - G. Krasowski, M. Kruk, PZWL, 2018.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *